Шість українських лікарень, які працюють із пораненими внаслідок російських атак, отримають новітні матеріали для лікування судинних травм від американської компанії «Humacyte». Перше постачання безклітинних судин людини (Human Acellular Vessels, або HAV) – уже на шляху до України.

У співпраці з Міністерством охорони здоров’я України та Управлінням з продовольства і медикаментів США (FDA) скоординовано доставку та використання HAV як гуманітарної допомоги.

«Від імені всієї України я щиро вдячний компанії «Humacyte» за допомогу та надання унікальних передових технологій для порятунку наших людей, – коментує перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда. – Також ми вдячні колегам з інших країн, які допомагатимуть нашим лікарям працювати зі штучними судинами».

«Humacyte пишається тим, що робить свій внесок у поточну медичну допомогу Україні та підтримує пацієнтів та відважних медичних працівників на місцях під час цієї гуманітарної кризи», – відзначила Лаура Нікласон, доктор медичних наук, головний виконавчий директор Humacyte.

Довідка:

Human Acellular Vessels (HAV), безклітинні судини людини, – це готові замінники судин людини, що можуть використовуватися як заміна для відновлення кровотоку в кінцівці, коли підшкірні вени або синтетичні трансплантати не є найкращими варіантами. Міністр оборони США визнав лікування судинної травми пріоритетним призначенням HAV. HAV є досліджуваним продуктом і не був схвалений для продажу FDA або будь-яким міжнародним регуляторним органом.